Ontdek de duurzame collecties van Antoon Basics
Door Betty Quick en Gep Roeterdink
Aan de Asselstraat 29 B is sinds juli 2022 gevestigd Antoon, het broertje van de ook in Apeldoorn gevestigde damesmodezaak Zilch op de hoek Korenstraat/Nieuwstraat. Antoon is geopend van dinsdag tot en met zaterdag.
In Nederland zijn er 4 vestigingen van Antoon. Apeldoorn is er één van en hier wordt je vakkundig met raad en daad geholpen door Margreht Orre.
Wij commissieleden van de Wijkraad Apeldoorn Centrum, zijn erg nieuwsgierig wat we achter de voordeur van deze winkel zouden aantreffen. We hebben geen idee eigenlijk. Verrast door de schat aan kleding van een prachtige kwaliteit starten wij het gesprek met Margreht.
“Onze kleding wordt vervaardigd van hoogwaardige natuurlijke materialen, die veelal op natuurlijke wijze zijn verwerkt. Het zijn Basics zowel voor jong en oud die het hele jaar door gedragen kunnen worden.” Ondertussen laat ze ons wat overhemden en broeken zien. We voelen aan de stoffen en bekijken de afwerking. “Het grootste deel van ons assortiment wordt duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd”: zegt ze trots. We vragen haar welke materialen er gebruikt worden. “Linnen, zijde, Pima katoen, Kashmir wol, bamboe en we hebben ook een Limited Editions, gemaakt van de vacht van het Jak-rund met behoud van de originele vachtkleur.” Ze toont ons een jas van deze wol. Jak wol is relatief onbekend bij ons. Het heeft een groot isolerend vermogen, is sterk, niet pillend en heeft een antibacteriële vezel die vuil- en waterafstotend is.
Ze vertelt ons nog een interessant weetje: “Antoon werkt rechtstreeks samen met de producent, waardoor er een eerlijke prijs mogelijk is voor zowel de consument als de producent.”
Waarom wisten wij dit allemaal niet? We zijn nooit naar binnen gegaan en dat terwijl we er wekelijks langslopen!
We vragen Margreht of zij ideeën heeft voor het opleuken van de Asselsestraat. Ze roept spontaan: “maak van de Asselsestraat een parapluutjes straat, zoals in een aantal steden in Europa, maar ook in Nederland bijvoorbeeld in Middelburg!”. Verder vindt ze het Leienplein een barrière tussen de Korenstraat en de Asselsestraat. Margreht zou het mooi vinden als deze twee straten door een andere invulling wat meer met elkaar worden verbonden. “Dan loop je wat makkelijker door naar de Asselsestraat”.
Het is zonde dat passanten, zoals ook wij waren, aan de buitenkant niet een volledige indruk krijgen van de kwaliteit van de kleding van Antoon, noch weet hebben van de duurzame, milieuvriendelijke en eerlijke productie ervan. Wij weten het nu wel en delen dit graag met andere centrumbewoners.