08 mrt 2018

Crowdfundingsplatform Voor Apeldoorn

Sinds kort kent Apeldoorn een eigen crowdfundingsplatform met de passende naam ‘Voor Apeldoorn’. Crowdfunding betekent dat de middelen die ergens voor nodig zijn door een hele groep mensen bijeen worden gebracht. ´Voor Apeldoorn´ is gestart op initiatief van de gemeente Apeldoorn, maar is nadrukkelijk geen gemeenteplatform.

´Voor Apeldoorn´ is – precies zoals de naam zegt – voor initiatieven die Apeldoorn mooier, gezelliger en leefbaarder maken en het sociale gezicht van de stad en omliggende dorpen versterken, zoals maatschappelijke initiatieven en om geven en delen.

´Voor Apeldoorn´ geeft aan initiatiefnemers de instrumenten en begeleiding om hun initiatief te kunnen realiseren. En ´Voor Apeldoorn´ geeft aan ‘gewone’ mensen en organisaties die willen helpen met geld, spullen of als vrijwilliger, de mogelijkheid om het initiatief van hun keuze direct, eenvoudig en veilig te ondersteunen. Veilig doordat geld eerst wordt gestort op een tussenrekening en pas naar het initiatief gaat als het streefbedrag gehaald is. Wordt het streefbedrag niet gehaald, dan gaat het geld gewoon terug naar de schenker. Het leuke van crowdfunden is dat ook het schenken van een paar euro mogelijk en van harte welkom is!

Achter het logo zit een stukje geschiedenis, namelijk die van de kwartjesfontein die in het Verzetsstrijderspark staat. Deze kwartjesfontein is een monument voor burgemeester Tutein Nolthenius, die in 1930 overleed. Voor de fontein was aanvankelijk te weinig geld beschikbaar, maar door een actie van de Nieuwe Apeldoornse Courant werden genoeg kwartjes ingezameld onder de Apeldoorners om het project toch door te kunnen laten gaan. In Apeldoorn was crowdfunding dus al ‘hip and happening’ lang voordat de term crowdfunding bestond!