09 feb 2024

Gemeente Apeldoorn maakt zich op voor een royaal evenementenprogramma in 2024

Op de (voorlopige) jaarkalender staan nu al ruim 200 evenementen!

 

Grote evenementen

Naast de jaarlijks terugkerende evenementen, zoals het Drakenbootfestival en Koningsdag, vinden dit jaar ook een aantal eenmalige grote evenementen plaats, waaronder de Internationale Global Dance Finals en het EK Beachvolleybal op het marktplein.

Evenementen in de Apeldoornse binnenstad

De binnenstad biedt dit jaar ook weer een zeer gevarieerd programma: van Antiek- en Curiosamarkt en Prinsennacht tot Langste Platenmarkt op tweede pinksterdag. Ook zijn er dit jaar diverse kleinschalige initiatieven waaronder een Lentebierfestival op het Caterplein en de eerste editie van ‘Hop in de stad’ onder de nieuwe Markthal. Na het succes van vorig jaar, staat ook het Royal Light Festival weer op de agenda met een groter lichtkunstwerkprogramma.

In het groen

In diverse parken en groengebieden kun je deze zomer genieten van evenementen. In mei vinden er twee evenementen plaats in het Orderbos: Tijdens het Hemelvaartweekend het Zeepkistenfestival. En een paar weken later het Blue Light United Event (BLUE). Dat is een nieuw sportevenement, dat voortkomt uit de internationale World Police & Fire Games. Cultuurliefhebbers kunnen in augustus hun hart weer ophalen op het festival Theater op ’t Zand waar muziek, dans, theater en kunst de hoofdrol spelen

Het Openlucht Filmfestival viert in augustus de 30e editie in Stadspark Berg & Bos.

Luc Timmen, organisator Openlucht Filmfestival:

‘Door de bijzondere locatie en de opzet van ons filmfestival trekken we ieder jaar meer mensen. De laatste jaren doen wij onderzoek naar de behoeften en tevredenheid van onze bezoekers. Dat geeft inzicht wat wel/niet werkt en waar we de opzet van het festival moeten aanpassen. Uit de bezoekers enquêtes komt naar voren dat de bezoeker steeds meer beleving wil. En daar luisteren wij natuurlijk naar. Afgelopen jaar organiseerden we bijvoorbeeld een heuse Barbie avond. De hele avond was letterlijk en figuurlijk roze gekleurd’.

Rondom de stad

Ook in de dorpen van Apeldoorn is er een breed pallet van evenementen.

In Beekbergen vindt in juli het Paardenspektakel plaats met de toppers uit de mensport. Voor 2025 heeft de organisatie het WK Tweespannen binnengehaald.

In de zomermaanden zijn er diverse markten waaronder de ‘Loense Moandag’, de Bijenmarkt in Uddel en de Veluwse Avondmarkt. Relatief nieuw is het Ugchels Festival. Naast muziek en kinderactiviteiten strijden dorpen en buurten tijdens het programma-onderdeel Highlighland Games om de titel.

 

Kijk voor een overzicht van alle evenementen (onder voorbehoud van wijzigingen en/of afgelastingen) op www.uitinapeldoorn.nl