11 nov 2023

Vorderingen bouw markthal Apeldoorn

Bewoners van Apeldoorn en belangstellenden konden via een aanmelding een kijkmoment kiezen om vanaf de 4 etage van het stadhuis( balkon) de bouw van de Markthal van bovenaf bekijken, het was een ware belevenis.

Deze nieuwe Markthal is in 2018 door de inwoners van Apeldoorn gekozen uit 4 ontwerpen waarop gestemd kon worden. Bureau West 8, won deze stemming met 35%. Draisma Bouw is het bouwbedrijf dat de duurzame Markthal bouwt.

De inrichting van het marktplein is ondertussen al grotendeels klaar, zoals de bestrating, de fontein, de Marktstroom( watergoten) en de verlichting enz.

De Markthal is imposant om te zien en heeft verschillende bijzonderheden, zoals het middelste verhoogde deel van het dak ( Lantaarn genoemd). Deze zijn voorzien van speciale glaspanelen met verschillende kleuren, welke door een bedrijf in Amsterdam zijn vervaardigd.Op het dak komt een flink aantal zonnepanelen (422) die het stadhuis van stroom gaan voorzien.

Het ontwerp van de Markthal is uniek in Nederland.Ook komt er verlichting in de hal welke het dak indirect verlicht. Aan de kolommen aan de zijkant komt verlichting welke samen met de al geplaatste lantaarnpalen op het plein één geheel vormen.

Een leuk detail:  aan de onderzijde van de constructie komt een net te hangen, om overlast van vogels te voorkomen. Zodat bijvoorbeeld de marktkramen met hun verse waren geen hinder van vogels ondervinden.

De nieuwe Markthal kan straks voor verschillende doeleinden worden gebruikt!